Torsk til Jul

Torsk er enkel hverdagsmiddag. Torsk er sunn middag til familien – der tre fiskemiddager i uken er anbefalt av kostholdseksperter. Man skulle derfor undres om ikke torsk da ville være utelukket i jula – men tro gjerne om igjen. Torsk tilberedes oftere som julemiddag og god drikke er da lette å kombinere? Her kan du lese mer om torsk til jul

Denne torsken!
Vi vet at torsken er en god gammeldags klassiker som julemiddag, men også som måltid i tiden før jula ringes inn.

Torsk er populær langs kysten og har vært det i uminnelige tider, da tilgangen har vært stor og enkelt å få tak i. Spesielt på Sørlandet og i Nord-Norge spiser mange torsk like før jul, på julaften og i romjulen.

Flere på Østlandet har konvertert fra fete kjøttretter og serverer den tradisjonelle klassikeren med kokte gulrøtter og mandelpoteter.

Oppskriftene er mange og drikken variert.

Torsk til jul fremfor kjøtt ?
Flere stjernekokker anbefaler at vi spiser mye fisk den kommende måneden. Torsken er mager og velsmakende og super på denne tiden av året. For å komme helskinnet og noen lunde i fin form gjennom julens herjinger med fetere mat, så kan det være et poeng å spise seg ned med deilig torsk.

Torsk med mange muligheter
Torsk er en anvendelig og takknemlig fisk å tilberede. Med enkle grep eller mer avanserte oppskrifter kan man gjøre en torskemiddag til en festmiddag – noe spesielt juleaften dog er.

Torsk kan trekkes, stekes eller bakes i ovnen. Man kan tilsette ulike krydder og rotgrønnsaker og en liten vri er å steke gulrøttene i litt smør med frisk, hakket timian til og gjerne en teskje honning smeltet i smøret. Det gir deilig sødme til grønnsakene.
Du kan også ønske deg en festvariant som går bort fra klassikeren. Her kan det anbefales torsk med rotmos og rødvinssaus. Rotmosen er laget med gulrøtter og kålrot, og den bakte torsken har smak av både ingefær, appelsin og rosmarin. Perfekte smaker sammen med den kraftige rødvinssausen.
Hva med torsk med risotto eller stekt torsk med blomkålpuré og glaserte grønnsaker, eller kokt torsk med brokkolikrem og glaserte gulerøtter.

Torsk og god drikke – hva gjør man?
Drikken skal tilpasses retten, som man også gjør i andre sammenhenger. Her vil vi foreslå et lite knippe:

• Trekke torsk med ulike krydder.  Da anbefaler vi rødvin fra Portugal.
• Stekt torsk med snille smaker.  Hva med en pinot noir fra Chile eller USA
• Bakt torsk med varierte smaker.   Riesling fra Tyskland vil passe til denne varianten.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.