Tempranillo

Tempranillo – en spansk druetype

Tempranillo er Spanias svar på Frankrikes Cabernet Sauvignon, og er den mest respekterte druen i Spania.

Tempranillo har i lang tid blitt sett på som en rustikk spansk drue.  I den senere tid har vi fått oppdage elegante viner av denne druetypen.

Tempranillo er best kjent som den dominerende druen i rød rioja, Spanias mest berømte vin.   Helt frem til 1990- tallet hadde rød rioja smak av mer eik enn drue.

Den tradisjonelle måten å lage rioja på, er lagring i flere år i små amerikanske eikefat. Dette har ofte gitt viner med fatpreg, og en dominerende touch av vanilje som kommer av de toastede amerikanse fatene.  Trenden de siste årene har gått i retning av å lagre vin over kortere perioder og i franske eik som gir ferske og fruktige viner. Dette er en utvikling vi ønsker velkommen!

Tempranillo har tykt skall som gir lagringsviner mye farge.  Den modner tidlig, derav navnet Tempranillo (Temprano som betyr tidlig på spansk).  Kaldt og tøft klima tåler den godt og har kort vekstsesong.  Viner fra kaldt klima har ofte lav alkohol. Druetypen har lite aromaer og er fin å blande med andre druevarienter. Hint av tobakk, tørket frukt, nøtter og lær vil man finne i de tradisjonelle reserva og gran reserva vinene hvor vinene lagres på fat og deretter flaske. Smaken av Tempranillo er egentlig salt i stedet for søt med en karakteristisk lukt av jordbær, krydder og hint av lær. 

I Portugal er Tempranillo også en viktig druetype – her kalt Tinta Roriz eller Aragones.

Til mat kan ung tempranillo passe til lette retter som kylling, pasta og svin.  De vinene som har mer lagring, som reserva og gran reserva,passer utmerket til lam, and og andre retter av rødt kjøtt og god marmorering.

Her finner du noen flotte viner fra Rioja Alta, den kjøligste delen av Rioja. Alle gode eksempler på det Nye Spania! Klikk HER prisgunstige alternativer av topp kvalitet, eller HER for viner fra RODA som er en av topp produsentene fra området.

Hammeken Cellars har og en rekke gode alternativer, se bare HER

 

 

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.