Wachau

Østerrike

Wachau dalen

Wachau dalen er et av Europas eldste landskap og kun 33 km lang. Bratte skråninger lagt i terrasser med stein, fjell med slott og festninger, vinmarker, hager, sjelden flora og fauna så vel som rike kulturelle tradisjoner gjør dette til et unikt område i Europa. Wachau står på UNESCOS liste of “World Cultural Heritage”.

Det har vært dyrket vin i Wachau i flere århundrer. Jordsmonnet bestående av stein, eksepsjonelt klima og de bratte skråningene som er lagt i terrasser med utsikt over elven Danube som har en sterk påvirkning på den utmerkede kvaliteten i viner fra Wachau. Den smale Wachau dalen ligger mellom de høye platåene “Forest District” (700-1000 moh) and “Dunkelsteiner Forest” (500-700 moh). Danube elven er beskyttet fra nord og vest som resulterer i et mikroklima som man vanligvis finner lenger sør. Det er to hovedfaktorer som har sterk påvirkning på det unike klima og kvaliteten i viner fra Wachau. Kjølig luft fra Atlanteren kommer inn Wachau dalen og gir klima et kontinentalt preg med kalde vintre og varme, tørre somre, der hetebølger begrenses av temperaturen som reguleres av vannet i Danube elven. Varme luftmasser kommer inn i Danube dalen fra Pannonian Steppe i øst som moderer klimaet i den kjølige delen av året. I gode årganger kan druene henge til november, som gjør forholdene ideelle for de verdensberømte Smaragdvinene. Mer lokal påvirkning som skarp og frisk skogsluft fra nord og kjølige høstvinder som blåser nedover vinmarkene forsterker temperatursvingningene mellom natt og dag. Dette gir grobunn for utvikling av aromaer i druene spesielt i ukene før høsting.

Vinklassifisering i Wachau

Tørre hvite viner fra Wachau deles inn i tre ulike kategorier som beskriver kvaliteten.

Steinfeder

Et dekorativt, fjæraktig gress som bare finnes i Wachau’s skrinne primære bergarter, gir denne vinkategorien sitt navn. Delikat frukt og flere duftende aromaer finnes i en vin som ikke har mer enn 11% alkohol. Disse vinene er ideelle som lette, forfriskende aperitiffer eller i kombinasjon med forretter og kalde buffeer.

Federspiel

Navnet “Federspiel” kommer fra falkejakt, en historisk regional sport blant aristokratiet. “Federspiel” ble brukt til å lure falkene tilbake med sitt bytte. Disse vinene er mest kjent for sitt mangfold og kombinerer den elegante, forfriskende Steinfeder med dybden og frukten fra en Smaragd. Deres fruktige og forfriskende eleganse gjør disse vinene til en ideell kombinasjon med retter av kjøtt og fisk.

Smaragd

Den slående smaragd øglen som soler seg på de tørre steinterrassene i Wachau er beskytteren av denne vinkategorien. Tørre, konsentrerte, komplekse viner med unik Wachau finesse og minimum 12,5% alkohol. Stort lagringspotensiale er en av store egenskapene til Smaragdvinene. En moden Smaragd er ikke bare en verdig del av et stort måltid, men også en for spesielle anledninger og rolige stunder.

Produkter fra Wachau

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.